obama-selfiePërpara daljes së telefonave të teknologjisë së lartë ekzistonte vetëm një mënyrë e vetme për të bërë foto…!!!, dikush duhet të të fotografonte. Askush nuk kishte një program për të rregulluar sytë apo për ti vendosur filtra fotos. Ishin pikërisht telefonat “hi-tech” që sollën edhe një pasion apo mani të re…fotot “selfie”. “Fjala “selfie” (nga anglisht self-vete) përdoret për të treguar një foto që ne ja bëjmë vetës, shpesherë portret. Për herë të parë ajo u përdor nga fotografi anglez Jim Crause në vitin 2005. Jo më kot “selfie” fjalori prestigjoz i Oksfordit e ka kurorëzuar si fjalën e vitit 2013.

“Nëse jam diku me të dashurin tim, dhe dua të kem një foto nuk jam e detyruar të bezdis një kamerier apo kalimtar për ta bërë atë. Mjafton nje selfie dhe kujtimet tona fiksohen” thotë Ada, një 22 vjeçare nga Tirana. Sipas Adës, veçanërisht kur je me pushime apo duke vizituar një vend të huaj selfit janë me të vërtëtë të këndëshmë. “Mund të fiksosh praktikisht çdo moment” thotë ajo.
Nese hap rrjetet sociale gjen pafund foto tipike të këtij lloji. Personazhet publikë janë të parët që e kanë rrokur këtë tendencë. Dafina Zeqiri, Jonida Maliqi, Tuna etij janë disa nga personazhet shqiptarë të shoë bizz që postojnë shpesh foto të tilla veçanërisht në Instagram.
Sipas sociologëve janë dy faktorë që i bëjnë shumë popullore këto lloj fotosh. Së pari, pothuaj të gjithë kemi një telefon që mund ti realizojë këto foto dhe së dyti periudha në të cilën jetojmë është e mbushur nga një dëshirë shumë e madhe për të ndarë imazhet e momenteve tona me të tjerët.
Një modë kjo që ka përfshirë edhe VIP-at dhe personalitetet e ndryshme.Një nga fotot selfi më të famshme të kohëve të fundit, që përfundoi në faqet e para të gazetave në mbarë botën, ishte ajo e presidentit Amerikan Barack Obama gjatë ceremonisë mortore të Nelson Mandelës. Gjatë ceremonisë Presidenti Obama është kapur duke fotografuar veten e tij me kryeministrin britanik Cameron. dhe kolegen e tij daneze.

 

Ju lutem jepni mendimin tuaj per kete artikull, duke komentuar me poshte: