infeksionet e lekuresKa persona të shumtë të cilët mund të jenë të prekur nga sëmundjet e lëkurës por vajtja në plazh dhe rënia në kontakt me ujin e ndotur mund t'i bëjë ato të dukshme. Shfaqja e infeksioneve të lëkurës mund të avancojë deri në faza të rënduara duke e bërë të pamundur trajtimin e sëmundjeve në një kohë të shkurtër.

Frekuentimi i plazheve të ndotura mund të shërbejë si një shkak për shpërthimin e sëmundjeve të lëkurës, ku më të spikaturat janë infeksionet në lëkurë. Pjesa më e madhe e tyre shfaqen si pasojë e ndotjes së rërës dhe të ujit. Por, ka dhe raste kur pacienti mund të jetë prekur nga sëmundjet e lëkurës dhe veçanërisht nga infeksionet para se të fillojë sezoni veror.

Zakonisht ndodh që infeksionet e lëkurës të shkaktohen më shumë në rastet kur pacientët janë të sëmurë. Kështu nëse një person ka qoftë dhe një puçërr të qelbëzuar të fshehur në kokë, duke rënë në kontakt me ujin dhe rërën e ndotur bën që të shtojë vatrat e qelbëzimit, nga pjesa ku është shfaqur fillimisht në të gjithë zonat e tjera të trupit. Por, më e keqja akoma është se duke rënë në kontakt me ujin mund të bëjë që të përhapë infeksionin dhe tek personat e tjerë përreth. Ndërkohë që me kalimin e kohës dhe më lënien të pa trajtuar të këtyre sëmundjeve mund të depërtohet dhe në brendësi të organizmit duke shfaqur probleme të shumta.

Uji i ndotur i plazheve njëkohësisht mund të bëhet dhe shkak për shfaqjen e epidemive të cilat mund të përhapen lehtësisht në ambientet shumë të frekuentuara. Këtu do të përmendim infeksionet dhe plagët mykotike që shfaqen në zona të caktuara të trupit. Infeksionet mykotike njihen ndryshe si njollat e bardha. Shumë njerëz mendojnë se këto krijohen nga plazhi, por në të vërtetë nuk ndodh kështu. Këta pacientë mund të kenë pasur më parë probleme me lëkurën, por njollat nuk kanë qenë të dukshme. Ndërsa vajtja në plazh bën që të evidentohen pas nxirjes së trupit. Rrezet e diellit duke rënë në kontakt me lëkurën bëjnë nxirjen e pjesëve përreth njollës së bardhë, ndërkohë që zona ku ndodhet myku nuk preket nga nxirja çka e lë atë në formën e një zone të bardhë, duke e lënë në formën e një njolle. Për këtë kategori është shumë e rëndësishme që të bëhet trajtimi i këtyre njollave para se të shkohet në plazh.

Ndërkohë që kujdes gjatë sezonit turistik duhet të bëjnë dhe personat të cilët kanë nishane të shumta në trupin e tyre. Nga uji i ndotur në çdo moment mund të përhapen infeksione të shumta të lëkurës. Kjo ndodh kryesisht tek njerëzit të cilët janë të dobët imunologjikisht dhe nuk arrijnë të përballojnë dot ndryshimet e ambientit.

Edhe një depilim mund të bëhet shkak për avancimin e sëmundjes edhe më shumë. Kjo sepse ato vajza që nuk bëjnë dezinfektimin e lëkurës pas depilimit dhe bien në kontakt direkt me ujin e ndotur mund të rrezikohen nga shfaqja e sëmundjes.

Cilat janë simptomat dalluese të këtyre infeksioneve?
Shfaqja e infeksioneve të lëkurës mund të bëhet në forma nga më të ndryshmet. Por, karakteristike për këtë rast është shfaqja e njollave në formë puçrrash në zona të caktuara të trupit. Ndërsa në fazat më të rënduara të sëmundjes puçrrat apo njollat mund të kalojnë në qelbëzim dhe të bëhen të ngjitshme për personat e tjerë që qëndrojnë në këtë ambient. Gjithashtu këto njolla, plagë apo puçrra të formuara bëjnë që pacienti të kruhet në mënyrë të vazhdueshme, çka mund të çojë në shpërthimin e tyre. Ndërsa dhimbja vjen duke u rritur gjithnjë e më tepër. Shumë pacientë mund të kalojnë dhe në temperatura të larta si pasojë e mostrajtimit të këtyre infeksioneve në kohën e duhur.Ashtu si dhe për sëmundjet e tjera dhe infeksionet e lëkurës të çfarë do lloji qofshin nëse nuk marrin trajtimin me ilaçe ose me solucione në kohën e duhur, mund të lënë pasoja të rënda në shëndetin e pacientëve. Kryesisht këto probleme fillojnë me shfaqjen e shqetësimeve që ndihen fillimisht në kokë, ku flokët dobësohen dhe fillon rënia e tyre gradualisht. Problematike gjithashtu situata mund të paraqitet dhe në rastet kur trajtimet mjekësore ndërpriten në mes, atëherë do të krijohen infeksione të shumta të lëkurës. Infeksione, të cilat do të vijnë duke u thelluar dhe do të rrezikojnë rëndë pacientin, pasi ato fillojnë të depërtojnë në brendësi të trupit duke krijuar plagë të thella në forma të rënduara.

Përveç problemeve kozmetike të fytyrës, ato mund të ndikojnë negativisht dhe në organet e brendshme të trupit duke, dobësuar aktivitetin e tyre. Ndërkohë që probleme të vazhdueshme do të shfaqen në duar dhe veçanërisht në thonj. Kështu thonjtë dobësohen vazhdimisht fillojnë të kenë lëkundje, tkurrje djegie dhe kruajtje të vazhdueshme. Gjithashtu situata mbetet shqetësuese sepse këto sëmundje mund të kalojnë gjatë kontaktit fizik të njerëzve tek njëri-tjetri, por kjo ndodh në raste pak më të rralla.

Cilat janë trajtimet mjekësore që duhen ndjekur për eliminimin e tyre?
Fillimisht është e këshillueshme që të përdoren solucionet dhe vajrat mbrojtëse nga dielli, ndërkohë që më pas është shumë e rëndësishme që të ndiqen në mënyrë periodike dhe konsultat tek dermatologu për të parë ecurinë e trajtimit.
Në rastet kur infeksionet janë të lehta trajtimi mund të bëhet i thjeshtë me një dezinfektimin të zonës ku është krijuar infeksioni nëpërmjet alkoolit denik si dhe asaj që njihet ndrysh si betaden. Ndërkohë që mund të përdoren dhe një sërë solucionesh të tjera të cilat rekomandohen nga mjeku në bazë të ecurisë së sëmundjes. Ndërsa për rastet kur këto të fundit nuk luajnë ndonjë rol të rëndësishme në trajtimin dhe shërimin e pjesëve të dëmtuara mund të operohet me përdorimin e antibiotikëve dhe kryesisht të kategorisë së barnave që njihen ndryshe si antimykotike. Lëshimi i recetave duhet bërë me kujdes vetëm pas një kontrollimi të imtësishëm që mjeku duhet t'i bëjë pacientit. Trajtimi më antimykotike bëhet në bazë të përhapjes, formës dhe madhësisë së krijuar të njollave, puçrrave apo formave të tjera të infeksioneve të lëkurës..

Krijimi i mykut në duar dhe këmbë
Formimi i këtyre flluskave apo mykut të këmbëve siç njihet ndryshe vjen si pasojë e mbajtjes së këpucëve shumë të ngushta. Ndërkohë që dhe mbajtja e çorapeve të najlonit mund të çojë në shfaqjen e këtyre flluskave. Rënia e tyre në kontakt me rërën apo ujin e ndotur mund të bëhet edhe më problematike, sepse infeksioni mund të përhapet në zona të tjera përveç këmbës. Kështu mund të rrezikohet që të arrijë deri në rrëzë të kofshës.

Ç'ka mund të çojë në shfaqjen e problemeve serioze shëndetësore dhe tepër të vështira për tu kuruar?
Trajtimi fillestar i këtyre flluskave mund të bëhet nëpërmjet solucioneve që këshillohen nga mjeku dermatolog, të cilat janë të ndryshme në individë të ndryshëm në bazë të ecurisë së sëmundjes. Ndërsa për rastet më të rënda mund të përdoren medikamente dhe kryesisht kokrrat antimykotike. Kur situata nuk arrin të përmirësohet dhe as ilaçet nuk japin efekt atëherë me këshillim të mjekut mund të arrihet deri në ndërhyrje kirurgjikale. Ndërkohë që këshillohet që të mos mbahen këpucë të ngushta, çorape najloni. Gjithashtu duhet bërë larja e këmbës disa herë gjatë ditës dhe sa më shumë të jetë e mundur të bëhet ajrosja.

Si përfundim vlen të përmendet dhe një infeksion tjetër që mund të merret në plazh. Është fjala për scabies. Infektimi bëhet nga fjetja në jastëkët (ndoshta dhe të pastra) por që kanë fjetur një orë ose një natë më parë persona të infektuar me këtë parazit.
Sëmundja manifestohet me të kruara të shumta të trupit kryesisht bark, krahë. Në këto zona dalin puçrra të vogla të kuqe sa koka e gjilpërës çifte-çifte. Kruarja dhe shqetësimi prej tyre ndodh kryesisht natën.

Vaji i ullirit, izolon infeksionet
Një numër i konsiderueshme njerëzish e përdorin vajin e ullirit jo vetëm për të marrë ngjyrën e duhur të trupit gjatë ditëve të plazhit. Por dhe për faktin se ai ka efekte shëruese për lëkurën. Ndërkohë që nga mjekët ky element cilësohet si qetësues, zbutës dhe izolant duke mbajtur larg mikrobet e ndryshme nga lëkura.

Ju lutem jepni mendimin tuaj per kete artikull, duke komentuar me poshte:

LAJMET E FUNDIT - Minute pas minute
28 Nov 22:55
Në tetor 1913, rreth një vit pasi e kishte shpallur pavarësinë e Shqipërisë në Vlorë, Ismail Qemal Vlora, në një fjalim që mbajti në një tubim popu...
28 Nov 22:36
Gjate emisionit te mbremeshem ne Opinion, Artan Lame betohej e perbetohej mbreme se nuk genjen e s'lejon genjeshtren. Ai se bashku me drejtoreshen ...
28 Nov 16:36
Një shembull i lashtë na vjen nga açuga, e cila e përgatitur në formë filetoje me lëng limoni dhe qepë, i ruan të paprekura të gjitha vetëitë e pes...
28 Nov 16:34
Asnjë ushqim apo infuzion nuk mund të shërojë infarktin kardiak. Por është po aq e vërtetë se një ushqyerje e shëndetshme që në fëmijëri bën që të ...
28 Nov 16:32
Pak para se të ndërrojnë jetë, shumë njerëz përjetojnë ëndrra e vizione të bukura dhe kuptimplota, sipas studimeve të gjithë kulturave dhe gjatë hi...
28 Nov 16:30
Gjirokastër- 50 klandestinë nga Siria, janë ndaluar ditën e sotme nga policia e Gjirokastrës, pasi kishin hyrë ilegalisht në territorin e Shqipëris...
28 Nov 16:28
Nëse keni pyetur ndonjëherë se çfarë kombinimi ngjarjesh na kanë sjellë aty ku jemi sot, atëherë ndoshta do të donit edhe të shikonit më nga afër j...
28 Nov 16:26
Faturat tepër të ulëta të energjisë elektrike, nga 200 deri në 3000 lekë për lokalin e tij shumë të madh, ku organizoheshin edhe dasma, kanë vënë n...
28 Nov 16:24
Mesfushori shqiptar që aktivizohet me përfaqësuesen e Zvicrës, ka uruar në një formë shumë të veçantë Shqipërinë, sot në 102-vjetorin e Pavarësisë....
28 Nov 16:19
Filmat fitues të festivalit kosovar të filmit, DokuFest do të shfaqen sot në Tiranë në kuadrin e Ditës së Flamurit, falë marrëveshjes së bashkëpuni...
28 Nov 16:17
Një aksion i EUROPOL-it ka arritur të shkatërrojë një bandë me bazë të madhe në Sicili, e cila falsifikonte euro dhe i dërgonte ata në disa shtete ...
28 Nov 16:15
Qeveria shqiptare ka liruar sot nga detyra dy anëtarë të Komisionit të Prokurimit Publik dhe në vend të tyre ka emëruar dy të tjerë. Nga detyra jan...
28 Nov 16:14
Një kinez, ekspert i arteve marciale rrezikoi jetën e tij për të demonstruar se si ai mund të mbijetonte i varur në një pemë. Li Liangbin, 49 vjeç,...
28 Nov 16:06
KOSOVË- Si çdo vit, Komuna e Prishtinës, i pret festat e nëntorit në një mënyrë tepër të veçantë. Aktiviteti më special është ai i “Burrave me must...
28 Nov 16:03
Qeveria shqiptare ka liruar sot nga detyra dy anëtarë të Komisionit të Prokurimit Publik dhe në vend të tyre ka emëruar dy të tjerë. Nga detyra jan...
28 Nov 16:01
Sensuale dhe joshëse, me të brendshme intriguese, topless, teksa mbulon me duar gjoksin, si dhe me të brendshme transparente… Seksi dhe jo vulgare,...
28 Nov 15:57
Dhëmbët janë më shumë se instrumente të thjeshta të përtypjes. Ata shërbejnë si përcjellës energjie dhe gjithashtu mund të jenë burim i paqëllimtë ...
28 Nov 15:53
Falë zotit bebet nuk mund të dërgojnë mesazhe, por nëse do mundeshin do ishte një situatë e ngjashme me këto. Imagjinoni sikur ky dy vjeçar do mund...
28 Nov 15:50
“Nuk vjen në konsiderim që ne t`i dorëzojmë nxënësit duke i nxjerrë para shkollës që ata pastaj të dëbohen. Kjo është kundër parimeve etike dhe na ...
28 Nov 15:48
GREQI - Një tjetër këngëtare ka mohuar prej vitesh origjinën e saj shqiptare. Të gjithë grekët e njohin këngëtaren sensuale Eleni Foureira, e cila ...
28 Nov 15:44
Në urën e Pazarit të Vjetër, që lidh tre fshatra, një të Klosit dhe dy të komunës Xibër, kalojnë rreth një mijë banorë. Por, këtë urë e kalojnë më ...
28 Nov 15:43
Te sëmuret talasemike japin alarmin se po marrin sasi shume te vogla me gjak, qe nuk ju mjaftojne. Kreu i shoqatës se tyre, qe ka edhe mbesën te së...
28 Nov 15:40
LAÇ-Dy persona janë vënë në pranga nga policia në qytetin e Laçit pasi kanë qëlluar në ajër me Kallashnikov. Burime nga policia bëjnë me dije se ka...
28 Nov 15:38
Banorët e shtëpive përreth stadiumit “Loro Boriçi” kanë zhvilluar sot një protestë në sheshin para bashkisë së Shkodrës, kundër aksionit të INUK. N...
28 Nov 15:35
TIRANË - Një adoleshente është kapur teksa kryente marrëdhënie seksuale me dy djem në ambientet e një hoteli në periferi të Tiranës. Seksi në grup ...
28 Nov 15:33
VLORË – Gjatë vizitës në qytetn bregdetar, kryeministri Edi Rama u ndal në qendër të Selenicës, për të inauguruar punimet atje. Kreu i qeverisë shq...
28 Nov 15:31
Qartazi Mel B është krenare për linjat e saj. Dhe ajo është siguruar që t’i shfaq ato maksimalisht teksa kishte veshur një fustan të zi klasik në e...
28 Nov 15:29
Një grua, e cila thotë se ka qenë ish-punonjëse e NASA ka pohuar në stacionin radiofonik në SHBA Coast to Coast AM, se ka parë burra që ecnin në ma...
28 Nov 15:26
Ajo është një yll në televizionet franceze, madje konsiderohet si “Kim Kardashiani” i Francës. Bëhet fjalë për Nabilla Benattia e cila nuk i ka pun...
28 Nov 15:23
Një letër e pazbuluar më parë mes dy prej shkrimtarëve më të famshëm të Francës, Albert Kamy dhe Zhan Pol Sartrit, është zbuluar pasi ishte mbajtur...
28 Nov 15:18
Emisioni i djeshëm “Opinion”, ku ka qenë i ftuar drejtori i ALUIZNI-t, Artan Lame dhe drejtoresha e INUK, përballë dhëndrit të Berishës, Jamaërbër ...
28 Nov 15:14
ARGJENTINE - Legjenda e futbollit argjentinas, Diego Armando Maradona, është kthyer sërish në lajm. Këtë herë, të gjithë po flasin për një fotograf...
28 Nov 15:11
LONDER-Ndeshja dje mes Tottenhamit dhe Partizanit të Beogradit nuk kaloi pa disa momente emocionuese për ne shqiptarët. Bashkëkombas që jetojnë e p...
28 Nov 15:06
Skena dhunë dhe kaosi në butikë e supermarkete ku uljet janë vërtet reale. Policia ka shoqëruar dhjetra qytetarë të Londrës, sidomos në veri të qyt...
28 Nov 15:01
Janë arrestuar sot dy autorët e dyshuar të ngjarjes së tmerrshme të pasdites së 20 tetorit në pyllin e Semanit, ku dy të rinj të fejuar u grabitën ...
28 Nov 14:58
Donjeta Kosumi, e njohur si Kallashi, përmes një postimi në facebook, ka uruar festën e 28 nëntorit. Ajo ka postuar një foto ku i duket një shqipon...
28 Nov 14:56
Banesa e Gjeneto Shkëmbit në Shkodër, u bë shënjestër e shpërthimit të një sasi lënde plasëse e vendosur rreth orës 22. 40 të së mërkurës. Lënda pl...
28 Nov 14:54
Profesor Rexhep Qosja në një intervistë për përditshme kosovare “Epoka e Re”, ka komentuar protestën që opozita në Shqipëri ka mbajtur të shtunën e...
28 Nov 14:51
Historia e një 17-vjeçarej nga Baldushku, e cila u përdhunua nga komshiu i saj është bërë akoma edhe më dramatike pas braktisjes nga i fejuari. Ado...
28 Nov 14:47
BRITANI E MADHE- “Ata që duan të përfitojnë nga kreditë dhe përfitimet sociale nga lindja e fëmijës, duhet të jetojnë dhe të kontribuojnë në vendin...
28 Nov 14:45
Arrestimi i Arbër Bakos, shqiptarit që plagosi 15 persona në një lokal nate në Athinë, ka zbuluar se ai ka qenë pjesë e një bande vrasësish me page...
28 Nov 14:40
Buxheti dhe paketa fiskale e vitit 2015 do ta zhysin ekonominë shqiptare drejt recensionit dhe do të varfërojë shqiptarët. Alarmin e jep ish minist...
28 Nov 14:37
Kryetari i Bashkisë së Tiranës, njëherazi dhe kreu i Partisë Demokratike, Lulzim Basha përkujtoi 70-vjetorin e çlirimit dhe 102-vjetorin e pavarësi...
28 Nov 14:35
Sipas avokat Spartak Ngjelës dosjet e sigurimit të shtetit nuk kanë për tu hapur megjithë deklaratën e kryeministrit Rama. Në një status të postuar...
28 Nov 14:32
Shqiptarë të shumtë janë nisur në orët e para të mëngjesit për të festuar 28 Nëntorin në Prishtinë. Me flamuj kombëtar dhjetra makina dhe autobuzë ...
28 Nov 14:29
Se kosovarët janë aq të lidhur me Shqipërinë, këtë e kanë dëshmuar shpesh. Por një formë unike e ka praktikuar familja Rexhaj nga Cërca e Istogut. ...
28 Nov 14:25
Në shkurt të vitin 2008, kur është shpallur pavarësia e Kosovës, Kuvendi dhe institucionet tjera për flamurin, stemën dhe himnin e Kosovës, qenë pa...
28 Nov 14:22
Mungesa e prodhimit vendas të vezëve ka bërë që pas 10 vitesh Shqipëria të importojë këtë produkt. Sipas përfaqësuesve të ministrisë së Bujqësisë k...
28 Nov 14:20
Festat e këtij nëntori e gjejnë këtë djalosh 11-vjecar më të lumtur se kurrë, sepse realizoi një ekspozitë pikturash krejtësisht të tijën. Piktura ...
28 Nov 14:17
Një urim i veçantë ka ardhur sot nga nxënësit e një klase në Kinë. Urimet na i transmeton mësuesja e tyre shqipëtare, e cila i mëson ata të flasin ...

slider-2.png
slider-3.png
slider-4.png
slider-5.png
yahoo.png